Despre mine si orasul meu

bine ati venit pe blogul meuNu prea stiu de ce-ti scriu. Simt ca am mare nevoie de o prietenie carea sa-i incredintez nimicurile ce mi se intampla. Poate ca-mi scriu chiar mie. – Antoine de Saint Exupery,

Comunitate: Hârşova

Oraşul Hârşova este aşezat în partea de Nord-Vest a judeţului Constanţa, pe malul drept al fluviului Dunărea, la 10 Km de confluenţa Dunării cu braţul Borcea. Distanţa care îl desparte de reşedinţa de judeţ, oraşul Consţanţa, este de 85 Km. Suprafaţa teritoriului este de 10.902 ha. Oraşul are în componenţa sa 2 localităţi, oraşul propriu-zis Hârşova şi satul Vadu-Oii, situat la 10 Km Nord-Vest în imediata apropiere a podului rutier Giurgeni – Vadu Oii.

Schimbările care au avut loc în viaţa politică şi economică a ţării, de după decembrie 1989, au determinat modificări structurale socio-economice de amploare şi asupra oraşului nostru. Prin aplicarea unor politici de dezvoltare adecvate, având în vedere potenţialul de care Hârşova dispune, dorim ca oraşul şi cetăţenii săi să-şi regăsească propria identitate şi locul pe care îl merită pe harta socio-economică a ţării.

poza

Oraşul dispune de o peisagistică unică – „Canaralele Hârşovei” fiind declarate monument al naturii. Sălbăticia peisajului carstic şi abruptul formelor, atrag anual vizitatori şi turişti aflaţi în tranzit.

Alte locuri pitoreşti, ce merită vizitate, sunt punctele fosiliere din Dealul „Baroi” şi „Celea Mare şi Mică” – Hârşova fiind singurul loc din ţară în care ies la zi calcarele jurasic.

Valorificarea izvoarelor de apă termală, finalizarea Muzeului de istorie, Cetatea „Carsium”, Tell-ul, pescuitul, vânătoarea şi peisajul sunt puncte de atracţie pentru turiştii care trec spre litoral dar şi pentru turismul cultural. Materializarea acestora va putea relansa activitatea economică, respectiv comerţul şi turismul, ceea ce va impune oraşul ca un centru cultural, ştiintific modern.


marți, 12 martie 2013

Iată câteva trucuri simple, dar de efect, care vă pot fi de mare folos în bucătărie.

Iată câteva trucuri simple, dar de efect, care vă pot fi de mare folos în bucătărie. 1. Dacă se întâmplă să puneți prea multă sare în oala cu supă, nu trebuie decât să adăugați în oală un cartof decojit. Cartoful va absorbi excesul de sare. 2. Pentru îndepărtarea mirosurilor de pe mâni după tăierea cepei sau usturoiului, frecați-le cu o linguriţă din oţel inoxidabil. Oţelul ar trebui să absorbi mirosul. 3. Boabele proaspete de cafea, de asemenea, pot absorbi mirosurile neplacute de pe mâini. 4. Când ouăle fierb, adăugați în apă un vârf de cuţit de sare pentru a nu se sparge coaja. 5. Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile scăzute le deteriorează gustul. 6. Pentru a curăţa instrumentele de gătit din metal, nu folosiți detergenți niciodată. Doar curățați-le cu sare și cu un prosop curat, uscat de hârtie. 7. Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe elementul de încălzire, fierbeți un amestec din jumătate de oțet și jumătate apă. 8. Când păstrați cutii goale închise ermetic, puneți înăuntru un vârf de cuțit de sare pentru a nu prinde miros greu. 9. Dacă pregătiți un sos și-l ardeți din greșeală, tunați-l într-un alt vas și continuați fierberea. Adăugați apoi un vârf de linguriță de zahăr, suficient cât să nu îndulcească sosul. Zahărul îndepărtează gustul de arsură. 10. Ați ars orezul dintr-un vas? Luați o felie de pâine albă și puneți-o pe partea cu orezul ars timp de 5-10 minute pentru a îndepărta gustul de arsură. 11. Înainte de a tăia ardeiul iute, turnați puțin ulei pe mâini, iar astfel pielea nu vă va ustura. 12. Dacă nu sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un vas cu apă. Ouăle care se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete. Dacă vreun ou se ridică, fie și un pic, atunci acesta nu este foarte proaspăt și trebuie gătit curând. Dar dacă plutește, deja oul este vechi și mai bine îl aruncați decât să îl consumați. 13. Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiți-le locația și acoperiți-le ieșirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluția gelatinoasă. Dacă vin pe sub ușă, trageți o linie pe podea cu creta. Micile insecte nu vor trece de linia de demarcație. 14. Înainte de a pregăti floricelele de porumb pe aragaz, puneți-le întâi timp de 10 minute în apă. Scurgeți-le de apă și pregătiți-le apoi ca de obicei. Umiditatea ajută floricele să se ”spargă” mai repede și să fie mai pufoase. 15. Nu depozitaţi bananele în buchet, așa cum sunt ele de obicei, sau într-un bol de fructe, alături de alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locație diferită, deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mut timp. 16. Pentru a nu înmuguri cartofii, puneți în pungă, alături de ei, și un măr. 17. Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelați-l în cuburi, în tăviță, și îl puteți adăuga ușor în supe sau sosuri. Savoarea va fi deosebită. 18. Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase, umpleți-le cu apă şi adăugați două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele vor curăța fisurile. 19. După ce fierbeți paste sau cartofi, răciți apa şi folosiți-o pentru a uda plantele de apartament. Apa conține nutrienți pe care plantele le adoră. 20. Când curăţaţi acvariul, nu aruncați apa, ci folosiți-o tot pentru a uda plantele din casă. Azotul și fosforul transformă apa din acvariu într-un fertilizator ideal. 21. Atunci când vreți să dezghețați o bucată de carne de la congelator, turnați oțet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci și va grăbi dezghețarea. 22. Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este situată în rădăcina ceapei. Tăiaţi această parte într-o formă conică și îndepărtați rădăcina. 23. Dacă apreciaţi gustul usturoiului, dar stomacul protestează ori de câte ori îl folosiţi, încercaţi trucul următor: ungeţi vasul în care urmeză să serviţi mâncare cu un căţel de usturoi, astfel veţi avea parte de aromă fără a beneficia şi de arsuri la stomac. 24. Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe, fie că este măcinată.. 25. Bicarbonatul de sodiu nu este un deodorant atât de eficient pentru frigider pe cât credeți. Cărbunele activ este mult mai potrivit pentru absorbția mirosurilor din frigider şi congelator. 26. Totuși, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea şi a curăța chiuvetele. 27. Dacă vă crestați la deget în timp ce tăiați legumele, așteptați până se oprește sângerarea, iar apoi aplicați un strat subțire de ojă. Oja acționează precum un bandaj. 28. Ca zahărul brun să nu se întărească, puneți în pachet o felie de măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă. 29. Aveți o aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”. 30. Dacă vă ardeți, puneți muștar pe zona afectată. Lăsați-l un timp și va ameliora durerea, dar va preveni și formarea bășicilor. 31. Dacă mai aveți crătiți de aluminiu prin bucătărie și au devenit mate, fierbeți câteva coj de măr în ele. În afară de faptul că se vor lumina, vor parfuma și bucătăria. 32. Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuțele recomandă să puneți hârtie creponată pe fundul borcanelor. 33. Dacă sarea se umezește, puneţi câteva boabe de orez în solniță pentru a absorbi excesul de umezeală. 34. Pentru a curăța petele de fructe de pe degete, masați-le cu un cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest truc. 35. Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalați într-un prosop curat, de hârtie și apoi o puneți în frigider într-o pungă sigilată. 36. Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneți o țelină proaspătă, curățată, în pungă și închideți-o la gură. Aceasta îi redă pâinii gustul proaspăt și textura moale. 37. Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E nepreţuită atunci când vă tăiați sau vă ardeți la mână. Dacă rupeți doar o frunză, ”gelul” din interior va repara ”prejudiciul”. 38. Atunci când pregătiți supe sau sosuri care au ieșit prea grase, adăugați un cub de gheață. Gheața va atrage grăsimea pe care o puteți apoi lua cu o lingură. 39. Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost gătit anterior în acesta, adăugați în ulei un sfert dintr-o bucată de ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas. 40. Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-ați putea termina, atunci adăugați un vârf de cuțit de sare atunci când deschideți prima dată cutia. Laptele va se va menține proaspăt mai mult timp. 41. Apa care a fost fiartă și care este lăsată să se răcească, va îngheța mai repede decât apa de la robinet. Este bine de știut acest lucru când aveți o petrecere și aveți nevoie urgentă de gheață. 42. Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceștile de porțelan cu o pastă formată din bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și cremă de tartru. Frecaţi petele cu acest amestec și vor dispărea imediat. 43. Dacă două pahare de de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată, nu este imposibil să le dezlipiți. Puneți paharul din exterior în apă caldă, iar în cel interior puneți un cub de gheață. Efectul? Sticla rece se contractă, iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca paharele să fie separate cu ușurință. 44. Pentru scoaterea așchiilor de sub unghii, țineți degetul afectat într-un bol de lapte în care ați pus și o bucată de pâine. 45. Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se închidă ușor, frecați șinele cu o lumânare.46. Un tampon de vată îmbibat în oțet alb și aplicat pe o vânătaie proaspătă, va reduce ”întunecimea” vânătăii şi o va face să dispară mai repede. 47. Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt. 48. Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie. 49. Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă aşa cum se procedează de obicei. 50. Supa nu va da în foc dacă veți unge pe interior marginea vasului cu puţin unt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meditatie pentru vindecare universala: pentru dureri de cap, depresii si afectiuni ale ficatului

Pentru a te pregati in vederea exercitiilor care urmeaza, aseaza-te confortabil, cu coloana vertebrala dreapta. Aseaza-te la sol in postura lotusului sau jumatate-lotus sau cu picioarele incrucisate in mod natural. La fel de bine, poti sta asezat pe un scaun. Important este sa stai confortabil si sa ai coloana vertebrala dreapta. Nu te sprijini de spatarul scaunului. Orienteaza-ti varful limbii in sus, catre bolta palatului (cerul gurii), clar fara sa o atingi. Contracta-ti usor anusul. Inchide ochii si relaxeaza-te complet.

Cand te simti pregatit, gandeste-te la persoana pe care doresti sa o vindeci. Procesul de vindecare poate avea in vedere orice problema fizica, emotionala, mentala sau spirituala a persoanei respective. Incepe prin a-i spune „Salut” persoanei: „Draga suflet, minte si corp al [numele persoanei], te iubesc. Vrei sa vii si sa te asezi pentru o vreme in abdomenul meu?”

Vizualizeaza sau imagineaza-ti ca aceasta persoana sta confortabil in interiorul abdomenului tau, ca un fel de persoana mai micuta. Ofera-i vindecarea ta vizualizand vindecarea micutei persoane din interiorul abdomenului tau. Daca ai cel de-al treilea ochi deschis, vei vedea pe loc schimbarile care incep sa se produca in interiorul micutei persoane din abdomen. Ofera-i astfel cel putin un minut (de preferinta mai mult) de vindecare acestei persoane. Exemplele care urmeaza iti vor arata amanuntit cum trebuie aplicata Meditatia Universala pentru vindecarea altor persoane.

Vindecarea unei dureri de cap

Daca doresti sa vindeci durerea ele cap a unei persoane, focalizeaza-ti atentia asupra micutei sale copii plasate in interiorul abdomenului tau. Adreseaza-te acestui personaj micut: „Draga suflet, minte si corp [numele persoanei], te iubesc. Stiu ca ai puterea de a te vindeca singur. Te rog sa o faci. Iti multumesc”. Gandeste-te apoi la o raza de lumina in culorile curcubeului care coboara din univers asupra persoanei in cauza, intrand prin crestetul capului sau si coborand pana la talpi. Dinamizeaza procesul de vindecare recitand: „Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul”.

Vindecarea unei depresii

Sa presupunem ca un prieten drag este deprimat. Orice depresie se datoreaza unui blocaj la nivelul Centrului Mesajelor. Centrul Mesajelor sau chakra inimii este un centru energetic ele marimea unui pumn localizat in centrul pieptului. El reprezinta cheia dezvoltarii spirituale a omului, si indeosebi a comunicarii sale cu Universul.

Vizualizeaza sau imagineaza-ti Centrul Mesajelor din pieptul micutei persoane (prietenul tau) din abdomenul tau. Aplica o tehnica terapeutica puternica acestui Centru al Mesajelor persoanei din abdomen. De pilda, vizualizeaza o lumina aurie stralucitoare care coboara din univers si patrunde in Centrul Mesajelor persoanei respective. In acelasi timp, recita mantra - sahn giu, sahn giu, sahn giu. Asa se pronunta numerele 3 (san) si 9 (jiu) in limba chineza. Cele doua numere stimuleaza vibratia celulara la nivelul pieptului si al abdomenului inferior. Alternativ, poti recita: „Lumina aurie curge in jos. Lumina aurie curge in fos. Lumina aurie curge in jos. Lumina aurie curge in jos”.
Aplica simultan aceste tehnici vindecatoare timp ele cel putin un minut, pentru a vindeca astfel depresia prietenului tau. Ofera-i acestuia cal mai frecvent astfel ele vindecari, caci iesirea dintr-o depresie poate dura mai multa vreme.

Vindecarea unei actiuni a ficatului

Invoca sufletul, mintea si corpul prietenului tau care sufera de o afectiune a ficatului, cum ar fi hepatita. Vizualizeaza-ti prietenul sub forma unei persoane micute in interiorul abdomenului tau. Concentreaza-te sa vindeci aceasta persoana micuta, rostind urmatoarea cerere ele vindecare: „Draga suflet, minte si corp al celei mai stralucitoare adori verzi din univers, te rog sa vii in abdomenul meu si sa patrunzi in ficatul prietenului meu, pentru a dizolva complet blocajele lui la acest nivel”.

Vizualizeaza apoi ficatul micutei persoane stralucind intr-o lumina verde puternica si vindecandu-se. Simultan, recita plin de compasiune: „Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]“. Daca ai deschis cel de-al treilea ochi, vei vedea cum celulele ficatului persoanei in cauza reactioneaza la aceasta cerere, incepand sa se vindece.

medicina_sufletului_mintii_si_trupului(Fragment din cartea DR. ZHI GANG SHA – “Medicina Sufletului, Mintii si Trupului” ”). Aceasta carte minunata o puteti cumpara de AICI: http://www.librarie.almeea.com/dr-zhi-gang-sha-medicina-sufletului-mintii-si-trupului/

Spatiul si Timpul in Viziunea lui Immanuel Kant

ca din perioada lor incipienta, cele doua moduri de gandire – filosofia si stiinta– s-au aflat in stransa legatura, gandirea speculativa fiind intotdeauna tributara descoperirilor din domeniul stiintelor naturii.
Astfel, chiar Thales , considerat din punct de vedere cronologic, primul filosof european, isi fondeaza teoria care i-a adus acest statut pe o realitate (demonstrata acum experimental) pe care grecii antici au intuit-o cu mai bine de doua milenii si jumatate in urma : primele forme de viata au aparut in apa, aceasta fiind neincetat si una dintre conditiile esentiale vietii. Pe de alta parte, Pitagora si pitagoricii au avut ca punct de plecare in demersul lor metafizic relatiile matematice si armonice , pe care ei insisi le studiau.
Facand un salt in timp, Kant nu ar fi putut sa-si elaboreze sistemul expus in lucrarile sale, daca nu ar fi existat fizica lui Newton ; cu siguranta ca nici marii filosofi ai secolelor XIX-XX (dintre care F. Nietzche, B. Russell , K. Popper, sau chiar J. P. Sartre) nu ar fi putut scrie asa cum au facut-o daca stiinta ar fi fost retrograda. Insa – idee venita chiar din interiorul « doctrinei » , cum s-ar exprima J. G. Fichte – « filosofia ajunge mereu cu un ceas in urma ».
De-a lungul istoriei , filosofia a propus, stiinta a descris, iar filosofia stiintei a explicat fenomenele si conditiile lor de posibilitate. Poate ca raspunsuri la intrebarea « Cum este posibila viata ? » constitue, de asemenea, una dintre preocuparile primordiale ale stiintei si filosofiei. De asemenea, dintre toate ramurile filosofiei, reflectia despre spatiu si timp este cel mai strans legata de natura teoriei fizice.
Ma voi opri, asa cum preconizeaza si titlul eseului , asupra problematicii spatiu-timp, privita din perspectiva filosofului Immanuel Kant.
Primul pas facut spre o filosofie critica a fost « Disertatia Inaugurala » . In aceasta lucrare, Kant expune pentru prima data conceptia sa referitoare la spatiu si timp, conform careia putem avea o cunoastere a priori a spatiului si a timpului numai pentru ca ele sunt forme impuse de propriile noastre minti asupra experientei.
O relatare mult mai vasta se regaseste in « Critica ratiunii pure ». In partea intai a « Teoriei transcendentale a elementelor » , denumita « Estetica transcendentala », Kant expune in prima sectiune conceptiile despre spatiu, pentru ca in cea de-a doua sectiune sa vorbeasca despre timp. Dar, inainte de a relata convingerile filosofului asupra celor doua notiuni, este necesara intelegerea terminologiei folosite de catre autor. De aceea voi trece in vedere, prezentand foarte succint, cateva dintre ideile de baza ale filosofiei kantiene.
« Estetica trancendentala » face referire la cunoasterea senzoriala. Marele merit al lui Kant este, pe linie gnoseologica, acela de a fi separat cu strictete sensibilitatea de intelect, spre deosebire de empiristii senzualisti englezi.
Potrivit lui Kant, Estetica sa reprezinta o izolare a sensibilitatii de intelect. Ea are in acelasi timp si un caracter transcendental, adica desemneaza cunosterea ce se ocupa nu de obiecte, ci de modul in care noi ajungem la cunosterea acestor obiecte, deci o raportare nu la esenta, ci la fenomen. De asemenea, o cunostinta transcendentala tine fie de sensibilitate, fie de intelect.
Rezulta din toate acestea ca transcendentalul e parte a domeniului cunoasterii, deci al subiectivitatii, si nu al obiectivitaii.
Noutatea adusa de filosof acestei conceptii consta in faptul ca transcendentalul presupune un mod de cunoastere a priori, deci inainte de confruntarea subiectului cu obiectul.
Un alt concept specific filosofiei kantiene este intuitia. Acesteia ii este atribuit rolul de a realiza o legatura directa, nemijlocita intre cunoastere si obiectele cunoasterii. Pentru ca aceasta sa isi indeplineasca rolul avem nevoie de un obiect al cunoasterii care sa ne afecteze simtirea indiferent in ce mod.
Intervine aici un nou concept ce isi cere definitia si anume sensibilitatea, sau altfel spus, capacitatea de a primi reprezentari prin modul in care suntem afectati de obiecte. Acest efect pe care obiectul il savarseste asupra sensibilitatii va purta numele de senzatie (obiectul este ceea ce ne produce senzatii).
Prin referirea ei la o anumita senzatie, intuitia capata caracter empiric, iar obiectul nedeterminat al acestei intuitii empirice se numeste fenomen. In calitatea sa de obiect, fenomenul are doua componente: materie-corespunzatoare senzatiei si data a posteriori- si forma-adica modul de organizare a diversitatii senzoriale in cadrul sensibilitatii, data a priori.
Kant considera ca exista reprezentari sau intuitii pure , independente de orice senzatie, altfel spus ca exista forme pure ale sensibilitatii, independente de materie, deci si de prezenta obiectului cunoasterii. Aceste forme pure a priori ale sensibilitatii sunt spatiul si timpul.
Ce este spatiul ? In general, raspunsurile privitoare la aceasta intrebare sunt nemultumitoare (exemplu : o substanta), mergand uneori pana la autoironie : « un nimic cu trei dimensiuni » (Spencer).
Spatiul este un mediu omogen si infinit in care sunt situate obiectele sensibile . El aminteste de una dintre calitatile prime ale substantei si anume intinderea sau extensiunea. Dar, distinctia dintre cele doua dimensiuni este clar evidenta : spatiul are trei dimensiuni, intinderea doar doua ; aceasta din urma este o suprafata, in timp ce spatiul este un volum. Kant considera spatiul ca fapt de intuitie indivizibila, pe cand intuitia corespunde unei suprafete materiale infinit divizibile. Notiunea de spatiu este asadar o notiune cantitativa, care nu poate fi inteleasa pe plan intelectual. Contrar acestuia intinderea este masurabila si se desfasoara cu exactitate prin raportul dintre obiecte.

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate