Despre mine si orasul meu

bine ati venit pe blogul meuNu prea stiu de ce-ti scriu. Simt ca am mare nevoie de o prietenie carea sa-i incredintez nimicurile ce mi se intampla. Poate ca-mi scriu chiar mie. – Antoine de Saint Exupery,

Comunitate: Hârşova

Oraşul Hârşova este aşezat în partea de Nord-Vest a judeţului Constanţa, pe malul drept al fluviului Dunărea, la 10 Km de confluenţa Dunării cu braţul Borcea. Distanţa care îl desparte de reşedinţa de judeţ, oraşul Consţanţa, este de 85 Km. Suprafaţa teritoriului este de 10.902 ha. Oraşul are în componenţa sa 2 localităţi, oraşul propriu-zis Hârşova şi satul Vadu-Oii, situat la 10 Km Nord-Vest în imediata apropiere a podului rutier Giurgeni – Vadu Oii.

Schimbările care au avut loc în viaţa politică şi economică a ţării, de după decembrie 1989, au determinat modificări structurale socio-economice de amploare şi asupra oraşului nostru. Prin aplicarea unor politici de dezvoltare adecvate, având în vedere potenţialul de care Hârşova dispune, dorim ca oraşul şi cetăţenii săi să-şi regăsească propria identitate şi locul pe care îl merită pe harta socio-economică a ţării.

poza

Oraşul dispune de o peisagistică unică – „Canaralele Hârşovei” fiind declarate monument al naturii. Sălbăticia peisajului carstic şi abruptul formelor, atrag anual vizitatori şi turişti aflaţi în tranzit.

Alte locuri pitoreşti, ce merită vizitate, sunt punctele fosiliere din Dealul „Baroi” şi „Celea Mare şi Mică” – Hârşova fiind singurul loc din ţară în care ies la zi calcarele jurasic.

Valorificarea izvoarelor de apă termală, finalizarea Muzeului de istorie, Cetatea „Carsium”, Tell-ul, pescuitul, vânătoarea şi peisajul sunt puncte de atracţie pentru turiştii care trec spre litoral dar şi pentru turismul cultural. Materializarea acestora va putea relansa activitatea economică, respectiv comerţul şi turismul, ceea ce va impune oraşul ca un centru cultural, ştiintific modern.


miercuri, 24 februarie 2010

Este un fragment magic, intre vis si realitate.

Fragment

Timpul zbura ca norii pe cer, chiar daca uneori lui Addan i se părea ca timpul stă pe loc; norii nu stau pe loc niciodata, iar lui i se părea ca orele sunt lungi şi că ziua este interminabilă şi se întreba ce face Ilinca şi când o va vedea iarăşi pentru a+i spuneŞ Zana Zânelor, Frumoasa mea! Reuşise să se vadă cu Vodă si cu alte notabilităţi, numai cu Axinte Scheul nu putea sp dea ochii. Addan işi rezolva problemele cu aceeaşi dăruire cunoscută, găsea repede soluţii adecvate, emitea ordine şi în pauzele dintre acestea, în minutele libere dintre două chestiuni arzătoare, luase obiceiul să se ducă la fereastră şi o re+crea din imaginaţie pe ea. Visa adesea şi şi-0 imagina în fel şi chip şi îi veneau în minte scene intime, când ei doi se iubesu cu frenezieşi ea-i striga numele şi îi şopteaŞ Addan, nu mai ştiu de mine! Nu ştiu unde sunt şi ce facşu nici nu ştiu dacă mai exist sau am devenit şi eu Addan. Addan!...Îi şoptea adesea cuvintele acestea sau altele cu acleaşi înteles, i le şoptea între două sărutări, la colţul gurii, pe obraz sau petrecându-şi buzele pe după urechea lui şi cel mai adesea deasupra formei de făt nenăscut al urechii, i le şoptea voit întretăiat, uneori lăsând distanţă mare între cuvinte, şi strecurând fără să vrea câte un : Ah!, încât el pe loc nu le ţinea şirul, luat de val el însuşi, dar le reconstituia după aceea, când îşi reveneau cu încetul şi ea îl privea în ochi şi-i mângâia faţa şi-i săruta de-acum fruntea uşor umedă, tâmplele. Şi el se minuna cum Ilinca rămânea pură şi în momentele lor de frenezie şi câtă deosebire simţea când se iubea cu ea, în comparaţie cu iubirea cu Anastasia, de exemplu, dezlănţuită din start, voluptoasă, care le ardea carnea amândurora de credea că explodează ca o bombă care se încinge pe dinăuntru, iar când se termnia războiul acela turbat al trupurilor era obosit, îl dureau toate şi el se întreba ce rost avea zbaterea aceea neomenească, deşi altă dată o lua de la capăt, cu li fără voia lui, ca o căţea în călduri.

Ilinca îi stăpânea minte şi simţurileşi mai mult decât atât, unoeir avea sentimnetul că ea se află lângă el, e cu el în încăperea în care lucra, unde îşi avea comanderia şi singura explicaţie care îi venea în minte era că şi ea simţea la fel, îl dorea la fel şi că sufletul ei îl căuta, cu toate că o simţea ca şi cum ar fi ea cu totul acolo lângă el şi ciulea urechile să-i audă paşii pe duşumeaua din lemn de brad.

Când avea timp mai mult, fugea pur şi simplu. Poruncea deodată să i se inşeueze calul, încăleca pe Spic şi o ţinea numai în galop până acasă, petrecea frâul pe după stâlpul pridvorului şu alerga inăuntru, dacă nu cumva ea îl simţea venind sau îl vedea pur şi simplu şi-i deschidea uşa stând dreptă în prag, pe chip fluturându-i zâmbetul pe care el îl asocia cu sclipirea fragilor într-o poianaă.

-- Bine ai venit! Îl întâmpina ea.

-- Frumoasa mea!

O lua în braţe, o ridica atât cât să-şi culce obrazul pe sânii ei cărora le simţea zvâcnetul în timp ce ea îl întrebaŞ

-- Ştiai că mi-a fost dor?

Nu ştia. El era invadat de ea. Se aşezau lângă laviţa largă, acoperită cu velinţe în culori cum e câmpul primăvara şi cu perne de toate mărimile, umplute toate cu lână şi se priveau. Mai ca nu-şi vorbeau. El oricum tăcea, venise s-o vadă, s-o atingă, să foe sigur că ea e acolo şi-l aştepta. Ea deschidea vorba. Îi spunea ce făcuse după plecarea lui, la ce se gândise, îi recita dacă însăilase o strofă sau o poveste, vorbea numai ea, înşira cuvintele ca pe nişte mărgele pe un fir de aţă.

-- Ciripeşti ca o vrăbiuţă, o alinta el, furat de muzica vorbelor ei, pierzând şirul înţelesului.

Un comentariu:

 1. M-AM DARUIT CU TOTUL TIE

  * Postat de florentina craciun fabyola în Martie 15, 2010 la 11:11am
  * Trimitere mesaj Vezi blogul lui florentina craciun fabyola


  În zorii dimineţii mele, m-am dăruit cu totul ţie
  Fără să-ţi cercetez argintul aşezat la tâmple,
  Tu totul ai cerut, nimic să nu-mi rămână mie
  Atunci nu am ştiut ce ar putea să se întample!

  Au trecut anii peste înlănţuirea gândurilor noastre
  Din tot ce ţie eu ţi-am dat, nimic n-am căpătat,
  Doar nostalgii şi vise ofilite ca florile din glastre
  Dă-mi un răspuns de ai, să fie însă şi adevărat!

  Am aşteptat atâtea primăveri să răsădească-o floare
  Nu s-antâmplat nimic, astăzi nici vântul nu mai bate,
  Poate pentrucă inima mea e goala de mult şi mă doare
  Ţi-am dăruit tot ce eu am avut, chiar tot, din toate.

  Astăzi nu mai am loc nici de regrete şi, la ce bun
  Când tu nu faci diferenţa între bine şi rău niciodată,
  De ce am crezut întruna că tu poţi iubi ca un nebun
  Zorii de ziuă, surâs de copil, frumosul şi viaţa toată?

  Astăzi şi eu îmi număr anii trecuţi fără de vre-un folos
  Şi ştiu că te-am pierdut mereu pe drumurile vieţii,
  Mă mângâie gândul că atât cât a fost, a fost frumos
  Ţi-am dăruit un petec de cer candva, în zorii dimineţii!

  Te-am urcat pe un piedestal fără ca nimica să-ţi cer,
  Tu ai ştiut că nu meriţi de-aceea ai fost atât de străin
  şi mereu, atât de stingher!

  autor florentina crăciun fabyola
  martie 2010

  RăspundețiȘtergere

Meditatie pentru vindecare universala: pentru dureri de cap, depresii si afectiuni ale ficatului

Pentru a te pregati in vederea exercitiilor care urmeaza, aseaza-te confortabil, cu coloana vertebrala dreapta. Aseaza-te la sol in postura lotusului sau jumatate-lotus sau cu picioarele incrucisate in mod natural. La fel de bine, poti sta asezat pe un scaun. Important este sa stai confortabil si sa ai coloana vertebrala dreapta. Nu te sprijini de spatarul scaunului. Orienteaza-ti varful limbii in sus, catre bolta palatului (cerul gurii), clar fara sa o atingi. Contracta-ti usor anusul. Inchide ochii si relaxeaza-te complet.

Cand te simti pregatit, gandeste-te la persoana pe care doresti sa o vindeci. Procesul de vindecare poate avea in vedere orice problema fizica, emotionala, mentala sau spirituala a persoanei respective. Incepe prin a-i spune „Salut” persoanei: „Draga suflet, minte si corp al [numele persoanei], te iubesc. Vrei sa vii si sa te asezi pentru o vreme in abdomenul meu?”

Vizualizeaza sau imagineaza-ti ca aceasta persoana sta confortabil in interiorul abdomenului tau, ca un fel de persoana mai micuta. Ofera-i vindecarea ta vizualizand vindecarea micutei persoane din interiorul abdomenului tau. Daca ai cel de-al treilea ochi deschis, vei vedea pe loc schimbarile care incep sa se produca in interiorul micutei persoane din abdomen. Ofera-i astfel cel putin un minut (de preferinta mai mult) de vindecare acestei persoane. Exemplele care urmeaza iti vor arata amanuntit cum trebuie aplicata Meditatia Universala pentru vindecarea altor persoane.

Vindecarea unei dureri de cap

Daca doresti sa vindeci durerea ele cap a unei persoane, focalizeaza-ti atentia asupra micutei sale copii plasate in interiorul abdomenului tau. Adreseaza-te acestui personaj micut: „Draga suflet, minte si corp [numele persoanei], te iubesc. Stiu ca ai puterea de a te vindeca singur. Te rog sa o faci. Iti multumesc”. Gandeste-te apoi la o raza de lumina in culorile curcubeului care coboara din univers asupra persoanei in cauza, intrand prin crestetul capului sau si coborand pana la talpi. Dinamizeaza procesul de vindecare recitand: „Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul. Lumina in culorile curcubeului iti vindeca acum capul”.

Vindecarea unei depresii

Sa presupunem ca un prieten drag este deprimat. Orice depresie se datoreaza unui blocaj la nivelul Centrului Mesajelor. Centrul Mesajelor sau chakra inimii este un centru energetic ele marimea unui pumn localizat in centrul pieptului. El reprezinta cheia dezvoltarii spirituale a omului, si indeosebi a comunicarii sale cu Universul.

Vizualizeaza sau imagineaza-ti Centrul Mesajelor din pieptul micutei persoane (prietenul tau) din abdomenul tau. Aplica o tehnica terapeutica puternica acestui Centru al Mesajelor persoanei din abdomen. De pilda, vizualizeaza o lumina aurie stralucitoare care coboara din univers si patrunde in Centrul Mesajelor persoanei respective. In acelasi timp, recita mantra - sahn giu, sahn giu, sahn giu. Asa se pronunta numerele 3 (san) si 9 (jiu) in limba chineza. Cele doua numere stimuleaza vibratia celulara la nivelul pieptului si al abdomenului inferior. Alternativ, poti recita: „Lumina aurie curge in jos. Lumina aurie curge in fos. Lumina aurie curge in jos. Lumina aurie curge in jos”.
Aplica simultan aceste tehnici vindecatoare timp ele cel putin un minut, pentru a vindeca astfel depresia prietenului tau. Ofera-i acestuia cal mai frecvent astfel ele vindecari, caci iesirea dintr-o depresie poate dura mai multa vreme.

Vindecarea unei actiuni a ficatului

Invoca sufletul, mintea si corpul prietenului tau care sufera de o afectiune a ficatului, cum ar fi hepatita. Vizualizeaza-ti prietenul sub forma unei persoane micute in interiorul abdomenului tau. Concentreaza-te sa vindeci aceasta persoana micuta, rostind urmatoarea cerere ele vindecare: „Draga suflet, minte si corp al celei mai stralucitoare adori verzi din univers, te rog sa vii in abdomenul meu si sa patrunzi in ficatul prietenului meu, pentru a dizolva complet blocajele lui la acest nivel”.

Vizualizeaza apoi ficatul micutei persoane stralucind intr-o lumina verde puternica si vindecandu-se. Simultan, recita plin de compasiune: „Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]. Stralucitoare lumina verde, vindeca ficatul lui [numele persoanei]“. Daca ai deschis cel de-al treilea ochi, vei vedea cum celulele ficatului persoanei in cauza reactioneaza la aceasta cerere, incepand sa se vindece.

medicina_sufletului_mintii_si_trupului(Fragment din cartea DR. ZHI GANG SHA – “Medicina Sufletului, Mintii si Trupului” ”). Aceasta carte minunata o puteti cumpara de AICI: http://www.librarie.almeea.com/dr-zhi-gang-sha-medicina-sufletului-mintii-si-trupului/

Spatiul si Timpul in Viziunea lui Immanuel Kant

ca din perioada lor incipienta, cele doua moduri de gandire – filosofia si stiinta– s-au aflat in stransa legatura, gandirea speculativa fiind intotdeauna tributara descoperirilor din domeniul stiintelor naturii.
Astfel, chiar Thales , considerat din punct de vedere cronologic, primul filosof european, isi fondeaza teoria care i-a adus acest statut pe o realitate (demonstrata acum experimental) pe care grecii antici au intuit-o cu mai bine de doua milenii si jumatate in urma : primele forme de viata au aparut in apa, aceasta fiind neincetat si una dintre conditiile esentiale vietii. Pe de alta parte, Pitagora si pitagoricii au avut ca punct de plecare in demersul lor metafizic relatiile matematice si armonice , pe care ei insisi le studiau.
Facand un salt in timp, Kant nu ar fi putut sa-si elaboreze sistemul expus in lucrarile sale, daca nu ar fi existat fizica lui Newton ; cu siguranta ca nici marii filosofi ai secolelor XIX-XX (dintre care F. Nietzche, B. Russell , K. Popper, sau chiar J. P. Sartre) nu ar fi putut scrie asa cum au facut-o daca stiinta ar fi fost retrograda. Insa – idee venita chiar din interiorul « doctrinei » , cum s-ar exprima J. G. Fichte – « filosofia ajunge mereu cu un ceas in urma ».
De-a lungul istoriei , filosofia a propus, stiinta a descris, iar filosofia stiintei a explicat fenomenele si conditiile lor de posibilitate. Poate ca raspunsuri la intrebarea « Cum este posibila viata ? » constitue, de asemenea, una dintre preocuparile primordiale ale stiintei si filosofiei. De asemenea, dintre toate ramurile filosofiei, reflectia despre spatiu si timp este cel mai strans legata de natura teoriei fizice.
Ma voi opri, asa cum preconizeaza si titlul eseului , asupra problematicii spatiu-timp, privita din perspectiva filosofului Immanuel Kant.
Primul pas facut spre o filosofie critica a fost « Disertatia Inaugurala » . In aceasta lucrare, Kant expune pentru prima data conceptia sa referitoare la spatiu si timp, conform careia putem avea o cunoastere a priori a spatiului si a timpului numai pentru ca ele sunt forme impuse de propriile noastre minti asupra experientei.
O relatare mult mai vasta se regaseste in « Critica ratiunii pure ». In partea intai a « Teoriei transcendentale a elementelor » , denumita « Estetica transcendentala », Kant expune in prima sectiune conceptiile despre spatiu, pentru ca in cea de-a doua sectiune sa vorbeasca despre timp. Dar, inainte de a relata convingerile filosofului asupra celor doua notiuni, este necesara intelegerea terminologiei folosite de catre autor. De aceea voi trece in vedere, prezentand foarte succint, cateva dintre ideile de baza ale filosofiei kantiene.
« Estetica trancendentala » face referire la cunoasterea senzoriala. Marele merit al lui Kant este, pe linie gnoseologica, acela de a fi separat cu strictete sensibilitatea de intelect, spre deosebire de empiristii senzualisti englezi.
Potrivit lui Kant, Estetica sa reprezinta o izolare a sensibilitatii de intelect. Ea are in acelasi timp si un caracter transcendental, adica desemneaza cunosterea ce se ocupa nu de obiecte, ci de modul in care noi ajungem la cunosterea acestor obiecte, deci o raportare nu la esenta, ci la fenomen. De asemenea, o cunostinta transcendentala tine fie de sensibilitate, fie de intelect.
Rezulta din toate acestea ca transcendentalul e parte a domeniului cunoasterii, deci al subiectivitatii, si nu al obiectivitaii.
Noutatea adusa de filosof acestei conceptii consta in faptul ca transcendentalul presupune un mod de cunoastere a priori, deci inainte de confruntarea subiectului cu obiectul.
Un alt concept specific filosofiei kantiene este intuitia. Acesteia ii este atribuit rolul de a realiza o legatura directa, nemijlocita intre cunoastere si obiectele cunoasterii. Pentru ca aceasta sa isi indeplineasca rolul avem nevoie de un obiect al cunoasterii care sa ne afecteze simtirea indiferent in ce mod.
Intervine aici un nou concept ce isi cere definitia si anume sensibilitatea, sau altfel spus, capacitatea de a primi reprezentari prin modul in care suntem afectati de obiecte. Acest efect pe care obiectul il savarseste asupra sensibilitatii va purta numele de senzatie (obiectul este ceea ce ne produce senzatii).
Prin referirea ei la o anumita senzatie, intuitia capata caracter empiric, iar obiectul nedeterminat al acestei intuitii empirice se numeste fenomen. In calitatea sa de obiect, fenomenul are doua componente: materie-corespunzatoare senzatiei si data a posteriori- si forma-adica modul de organizare a diversitatii senzoriale in cadrul sensibilitatii, data a priori.
Kant considera ca exista reprezentari sau intuitii pure , independente de orice senzatie, altfel spus ca exista forme pure ale sensibilitatii, independente de materie, deci si de prezenta obiectului cunoasterii. Aceste forme pure a priori ale sensibilitatii sunt spatiul si timpul.
Ce este spatiul ? In general, raspunsurile privitoare la aceasta intrebare sunt nemultumitoare (exemplu : o substanta), mergand uneori pana la autoironie : « un nimic cu trei dimensiuni » (Spencer).
Spatiul este un mediu omogen si infinit in care sunt situate obiectele sensibile . El aminteste de una dintre calitatile prime ale substantei si anume intinderea sau extensiunea. Dar, distinctia dintre cele doua dimensiuni este clar evidenta : spatiul are trei dimensiuni, intinderea doar doua ; aceasta din urma este o suprafata, in timp ce spatiul este un volum. Kant considera spatiul ca fapt de intuitie indivizibila, pe cand intuitia corespunde unei suprafete materiale infinit divizibile. Notiunea de spatiu este asadar o notiune cantitativa, care nu poate fi inteleasa pe plan intelectual. Contrar acestuia intinderea este masurabila si se desfasoara cu exactitate prin raportul dintre obiecte.

Faceți căutări pe acest blog

Persoane interesate